Η παρουσίαση της Google που έγινε στις 19 Οκτωβρίου αφορούσε κυρίως τα Pixel 6 και Pixel 6 Pro, αλλά μαζί με τα νέα smartphones η εταιρεία έκανε και το επίσημο λανσάρισμα του Android 12. Η νέα μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος είναι πλέον διαθέσιμη για τα Pixel smartphones (από το Pixel 3 και έπειτα), ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν και οι σχετικές αναβαθμίσεις από τις Samsung, OnePlus, Oppo, Realme, Tecno, Vivo και Xiaomi.
Το Android 12 χαρακτηρίζεται από τη νέα σχεδιαστική γραμμή Material You, την εξέλιξη του Material Design που είχε καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Με το Android 12 οι χρηστές έχουν πλέον απόλυτο έλεγχο της χρωματικής παλέτας και των widgets. Η Google κάνει λόγο για μια λειτουργία “color extraction” που αναγνωρίζει αυτόματα τα κυρίαρχα χρώματα στο wallpaper που έχει επιλέξει ο χρήστης και στη συνέχεια τα εφαρμόζει καθολικά σε όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος χρήσης όπως στις καρτέλες των ειδοποιήσεων, τη lock screen, τα volume controls, τα widgets κλπ.
Επιπλέον, η Google κάνει λόγο για βελτιστοποιήσεις που αφορούν τη CPU τόσο για την ταχύτερη απόκριση του περιβάλλοντος χρήσης, όσο και για την εξοικονόμηση της μπαταρίας. Επίσης έχουν αλλάξει σημαντικά στοιχεία του λειτουργικού συστήματος, όπως οι καρτέλες των ειδοποιήσεων, το quick settings menu και το power button, έτσι ώστε ο χρήστης να έχει πρόσβαση σχεδόν σε οτιδήποτε αφορά το smartphone του με ένα άγγιγμα και ένα swipe. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη συντομεύσεις για το Google Pay και Home Controls στα quick settings, ενώ μπορείς να ενεργοποιείς τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant κρατώντας παρατεταμένα πατημένο το power button.
Η Google ενσωμάτωσε ένα νέο Privacy Dashboard για να προσφέρει απόλυτη διαφάνεια σχετικά με την πρόσβαση που έχουν οι εκάστοτε εφαρμογές στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ώστε να έχεις τον έλεγχο του τι μοιράζεσαι μαζί τους. Προστέθηκαν, επίσης, δείκτες που υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή έχει πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο της συσκευής και μάλιστα υπάρχουν διακόπτες στα quick settings για άμεση ανάκληση της άδειας πρόσβασης που έχεις δώσει, ενώ για τις εφαρμογές που απαιτούν την τοποθεσία σου μπορείς να επιτρέψεις να τη γνωρίζουν κατά προσέγγιση και όχι με ακρίβεια.