Κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχουμε δει σε ταινίες όπως το Mission Impossible είναι οι έξυπνοι φακοί επαφής που εμφανίζουν πληροφορίες στο οπτικό πεδίο του πρωταγωνιστή. Το πρόβλημα με μια τέτοια συσκευή είναι ότι χρειάζεται ενέργεια για την παραγωγή των χαρακτηριστικών επαυξημένης πραγματικότητας (AR) αλλά οι συμβατικές μπαταρίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για προφανείς λόγους.
Παρόλα αυτά, ένας ερευνητής αποφάσισε να βρει τρόπο να δημιουργήσει ασφαλείς και εξαιρετικά λεπτές μπαταρίες για φακούς επαφής. Η λύση είναι ένα ειδικό πακέτο μπαταριών ελάχιστα πιο παχύ από μια τούφα τριχών, ώστε να χωράει σε έναν φακό επαφής. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από τα σάκχαρα που περιλαμβάνονται στα δάκρυα μας. Όσο περισσότερη υγρασία υπάρχει στα μάτια μας, τόσο περισσότερο διαρκεί η μπαταρία. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη δημιουργία εξελιγμένων φακών επαφής, αλλά και σε φακούς που μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.
Η ιδέα να μετατρέψουμε τα δάκρυα σε αυτονομία μπαταρίας, μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο στην αρχή αλλά παρόλα αυτά οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.
Προς το παρόν το πρόβλημα έγκειται στην τάση που παράγει η μπαταρία, η οποία δεν είναι αρκετά υψηλή για ορισμένες λειτουργίες όπως η αποθήκευση δεδομένων και η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι πιθανές χρήσεις μιας τέτοιας συσκευής.
Παρά την πρόκληση αυτή, οι ερευνητές εργάζονται ήδη για τη βελτίωση των προδιαγραφών της μπαταρίας για εμπορική χρήση. Στόχος των ερευνητών είναι να καταστήσουν αυτή την τεχνολογία προσιτή και προσβάσιμη σε όλους.