Μία ακόμη επιλογή όσον αφορά τις δυνατότητες για χρήση του smartphone τους για την πραγματοποίηση πληρωμών σε φυσικά σημεία πώλησης έχουν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς η Ελλάδα είναι στη λίστα των χωρών που επέκτεινε η Google τη διάθεση της εφαρμογής Google Pay. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι επεκτείνει τη διαθεσιμότητα του Google Pay σε 18 χώρες όπου δραστηριοποιείται από 11 που ήταν μέχρι πρότινος. Οι υπόλοιπες χώρες όπου επεκτείνεται η διαθεσιμότητα του Google Pay είναι οι Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ρουμανία.
Σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα της Google, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για τους κατόχους καρτών της Mastercard που έχουν εκδοθεί κυρίως από αποκαλούμενα fintech startup χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η N26, η Revolut, η Monese και η Curve, ενώ στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και η ελληνική Viva Wallet.
Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Google Pay, γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσα από την εκάστοτε τραπεζική εφαρμογή για smartphones μέσω της επιλογής «Προσθήκη στο Google Pay» που βρίσκεται στις ρυθμίσεις των καρτών. Σε συνέχεια της επιλογής, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με την κάρτα που έχουν επιλέξει στο σχετικό μενού απευθείας μέσω της συσκευής τους, χωρίς να χρειάζεται να είναι ανοιχτή η τραπεζική εφαρμογή ή η εφαρμογή του Google Pay, αρκεί να πλησιάσουν το smartphone κοντά στο τερματικό πληρωμών (POS).
Σημειωτέων πως η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για Android συσκευές, τα οποία υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών μέσω του smartphone. Επιπλέον, το Google Pay μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πληρωμές σε online υπηρεσίες και καταστήματα αλλά και εφαρμογές, χρησιμοποιώντας τον τρόπο πληρωμής που έχει αποθηκευμένο ο χρήστης στον Google λογαριασμό του. Τα στοιχεία του χρήστη προστατεύονται με πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας ενώ είναι πολύ εύκολη η διαδικασία αποθήκευσης καρτών loyalty, δωροκαρτών, προσφορών κλπ.
Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω smartphones αρχίζουν να είναι όλο και πιο δημοφιλείς στη χώρα μας, ενώ στην Ευρώπη εκτιμάται πως έχουν ήδη φθάσει στο 10% των συναλλαγών με κάρτες με την πανδημία του COVID-19 να έχει επιταχύνει την τάση.