Φέτος, αν και οι συνέπειες της πανδημίας είναι μεγάλες και σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να είναι μια χρονιά με πολλά νέα τεχνολογικά προϊόντα και για καινούριες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ρόλο της τεχνολογίας στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Ας δούμε μερικές από αυτές.
Metaverse
Αν και ο εικονικός κόσμος έγινε πρόσφατα γνωστός από τις δηλώσεις του Mark Zuckerberg, αρχικά οραματίστηκε από το συγγραφέα Neil Stephenson τη δεκαετία του 1990. Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν οι γκουρού της τεχνολογίας ονειρεύονται μια εποχή όπου οι εικονικές μας ζωές θα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τη φυσική μας πραγματικότητα.
Στόχος του Facebook είναι να αναπτύξει έναν εικονικό κόσμο με τη χρήση ειδικών σετ γυαλιών. Η τεχνολογία Metaverse είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία παιχνιδιών, διασκέδασης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κορυφαία παιχνίδια, όπως το Fortnite και το Minecraft σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την παραπάνω τεχνολογία.
Εκτός από τις παραπάνω βιομηχανίες, το Metaverse αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στην υποστήριξη ψηφιακών συστημάτων με ειδικά εκπαιδευμένους τεχνικούς να ελέγχουν ένα σύστημα μόνο με τη χρήση των ειδικών γυαλιών. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού η παραπάνω τεχνολογία αναμένεται να διατεθεί και για τηλεδιασκέψεις εταιριών και τηλεργασία.
Το «έξυπνο» σπίτι
Τα τελευταία χρόνια, έξυπνα οικιακά προϊόντα όπως οι θερμοστάτες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, οι κλειδαριές θυρών και οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο. Οι συσκευές είναι προσιτές και λειτουργούν με ψηφιακούς βοηθούς όπως η Alexa της Amazon, το Google Assistant και το Siri της Apple.
Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Big Tech, συνεργάζονται τώρα για να αναπτύξουν ένα νέο πρότυπο «έξυπνου» σπιτιού με το όνομα Matter. Είναι ένα νέο πρότυπο που θα επιτρέπει στις έξυπνες οικιακές συσκευές να συνομιλούν μεταξύ τους ανεξάρτητα από τον εικονικό βοηθό ή τη μάρκα του τηλεφώνου.
Gadgets υγείας και άθλησης
Τα gadgets γυμναστικής που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τις κινήσεις και τον καρδιακό μας ρυθμό, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Έτσι, οι εταιρείες τεχνολογίας πειραματίζονται φέτος με μικρότερες φορητές συσκευές που συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα προσωπικά δεδομένα για την υγεία μας. Πλέον, αναμένεται να κυκλοφορήσουν συσκευές που μετρούν τους χτύπους της καρδιάς, τον αέρα στους πνεύμονες, την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου, τα βήματα, τις θερμίδες, ακόμα και τον ιδρώτα μας.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα θα πάψουν να θεωρούνται προϊόντα τεχνολογικής «αιχμής» και θα περάσουν πλέον στην «τυπική» κατηγορία οχημάτων— με την προϋπόθεση ότι η κατοικία βρίσκεται κάπου που υπάρχει η υποδομή για φόρτιση. Ηλεκτρικά μοντέλα από γνωστές εταιρείες αυτοκινήτου όπως οι Ford, General Motors, Mercedes-Benz και Volkswagen θα κάνουν αυτά τα οχήματα προσιτά για περισσότερους ανθρώπους σε χαμηλότερες τιμές. Η ηγέτιδα εταιρεία της αγοράς Tesla θα συνεχίσει να επεκτείνεται και νέες επιχειρήσεις θα μπουν στον ανταγωνισμό.
Η επιδιόρθωση συσκευών θα αρχίσει να γίνεται ευκολότερη
Gadgets όπως τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α. παίζουν ήδη κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητά μας, όμως η επιδιόρθωση τους παραμένει δύσκολη. Αργά αλλά σταθερά, φαίνεται ότι αυτό ίσως αρχίζει να αλλάζει. Η Apple, η οποία για χρόνια διατηρούσε αυστηρό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο επισκευής των προϊόντων της, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επισκευής που θα μπορεί να κάνει ο ίδιος ο χρήστης στις αρχές του 2022. Ευτυχώς δεν είναι η μοναδική. Τον Οκτώβριο, λίγο μετά την παρουσίαση του εντυπωσιακού αλλά δύσκολου στην αναβάθμιση φορητού υπολογιστή Surface στο εξωτερικό, η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια να αυξήσει έως το τέλος του 2022 τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές για να επισκευάζουν τις συσκευές τους.